Čistý a zelený svět


Každý na této planetě se může podílet na snížení negativního lidského vlivu na životní prostředí. Přinášíme proto pár tipů, jak udržet svět kolem sebe čistý a zelený tím, že se budeme každý den chovat ekologicky a udržitelně.
Voňavé, svěží a plné chuti banner

Když je naše planeta v rovnováze, bohatě nás zásobí vším, co potřebujeme. Naše Země je ale jen jedna a kvůli všem živým tvorům, kteří na ní žijí, bychom se měli snažit tento vzácný ekosystém zachovat, jak nejlépe dovedeme. A co to znamená pro náš každodenní život? Pojďme se zamyslet nad způsoby, jak může každý z nás snížit svůj negativní dopad na životní prostředí a udělat tak ze světa lepší místo pro život. Každý krůček se počítá. Zapojte svou rodinu a přátele a začněte žít udržitelnějším způsobem!

Jsme to, co jíme.

Potted rosemary sitting on a wooden table

Někteří zapřisáhlí masožravci již jeden den v týdnu přestali jíst maso, ať už kvůli svému zdraví, nebo aby podpořili naši planetu.

Strava založená pouze na rostlinách naší Zemi prospívá, protože se tím šetří zdroje a energie, které jsou zapotřebí k chovu, krmení a přepravě zvířat chovaných na jídlo.

Kdybychom se všichni dostatečně seznámili s vynikající veganskou kuchyní a obešli bychom se bez masa a živočišných produktů sedm dní v týdnu, velmi by to snížilo náš negativní vliv na životní prostředí.


Pokud máte rádi italské omáčky na těstoviny, rizota, saláty, casserole nebo polévky, tak víte, že v každém tomto pokrmu najdete širokou škálu barevné zeleniny, od artičoku až po zelí, na které si pochutná opravdu každý. Najděte si jednu z mnoha webových stránek o veganské kuchyni a inspirujte se veganskými recepty, které se vám budou nejvíce líbit. A nezapomeňte se podívat na naše lákavé recepty na piknik.


Každý si také může vypěstovat své vlastí organické bylinky, jde to i v květináči na parapetu a je to další způsob, jak každým svým pokrmem potěšit celou svou rodinu.

Šetrné k pleti i k životnímu prostředí

Domácí pohoda s bazalkou

Kosmetika, kterou si nanášíme na svou pleť, je určená buď přímo k čištění pleti, nebo ji smyjeme z našich tváří a těl později ten samý den. Tak jako tak se tyto produkty, které denně používáme, dostávají do kanalizace a do vody v našem okolí. Stejná voda se k nám ale pak časem může vrátit z našich kohoutků, upravená a přefiltrovaná. Je tedy rozumné vybírat si ekologické produkty, které jsou v souladu s naším životním prostředím.

Pokud chceme zajistit, že budeme žít udržitelněji, měli bychom si do své koupelny kupovat rostlinné, organické a veganské produkty s certifikovaným ekologickým složením. Neškodí přírodě a navíc prospívají i vaší pleti! Například produkty N.A.E. pro osobní péči, jsou držiteli certifikace ECOCERT Greenlife a mají jak veganské, tak organické složení s minimálně 97 % přírodních ingrediencí. A kromě toho také krásně voní, stejně jako dary přírody, ze kterých jsou složené!

Obaly výrobků jsou také klíčovým faktorem, pokud chcete žít udržitelnějším způsobem. Snažte se vyhýbat výrobkům zabaleným v panenském plastu na jedno použití a zaměřte se spíš na alternativy šetrné k životnímu prostředí. Výrobky značky N.A.E. se prodávají v tubách rostlinného původu, lahvích vyrobených ze 100% recyklovaného PET plastu nebo v obalech s certifikací FSC.

Akční plán na záchranu naší planety

Domácí pohoda s bazalkou

Jak můžeme změnit svůj životní styl, kromě jídla, které jíme, a výrobků (včetně obalů), které si kupujeme, abychom byli šetrnější k planetě, kterou obýváme?

1.       Používejte znovu - Schovejte si sklenice, abyste do nich mohli dát marinované olivy a další domácí výtvory. Naučte se znovu využívat staré oblečení – můžete například proměnit staré džíny na letní šortky

2.       Omezujte - Vypínejte vodu, když si čistíte zuby nebo před opláchnutím ve sprše, abyste šetřili vodu. Vypínejte světlo a elektrická zařízení, když je nepotřebujete, abyste předešli zbytečnému plýtvání elektřinou.

3.       Recyklujte - Sbírejte dešťovou vodu a zalévejte s ní italské bylinky, které doma pěstujete. Zbavujte se veškerých obalů tak, že využijete místní recyklační služby.

4.       Rozhodujte se s ohledem na naši planetu - Na nakupování používejte vypratelné látkové tašky místo plastových. Místo papírových utěrek a mokrých ubrousků používejte látkové ubrousky a hadry. Na každém Vašem nákupu záleží!