Voňavé, svěží a plné chuti


Popusťte uzdu svým zahradnickým schopnostem a vypěstujte si své vlastní italské bylinky. Domácí bazalku, šalvěj, rozmarýn, tymián a oregano můžete využít v kuchyni a zažít tak pravou italskou bella cucina!
Voňavé, svěží a plné chuti banner

Svět čerstvých italských bylinek je otevřený všem. Nepotřebujete zahrádku ani balkon, abyste tyto užitečné a často výdržné rostlinky vypěstovali - květináče na okně vyžadují jen jednoduchou údržbu a budou bohatě stačit, aby se jim dařilo. Listy nebo výhonky promněte mezi palcem a ukazováčkem a vychutnejte si úžasné, povzbuzující vůně těchto bylinek, které vylepší vaše vaření tím, že vašim jídlům dodají vyvážené chutě a potěší každého strávníka. Pojďme se nyní podívat na pět italských bylinek, které si můžete vypěstovat a využít je do svých italských pochoutek.

Bohatší chuť s rozmarýnem

Potted rosemary sitting on a wooden table

Tato rostlina může v teplých podmínkách a s dostatkem místa dorůst do širokého keře vysokého až jeden metr, ale může jí být dobře i ve skromném květináči. Do dobře nakypřené půdy můžete zasít semínka nebo zasadit oddenky.

Je to tuhá, dřevnatá bylinka a lze ji jíst syrovou. Můžete přidat pár snítek rozmarýnu do dlouho tažené omáčky nebo k pečenému pokrmu a odmění vás jeho bohatá chuť a neodolatelná vůně. Před podáváním z jídla větvičky vyndejte, ale můžete do něj přidat pár nasekaných lístků pro ozvláštnění chuti. Intenzivní chuť rozmarýnu jde dobře dohromady s kořenovou zeleninou, jako jsou brambory nebo pastinák.

Nezapomeňte na tymián

Nezapomeňte na tymián

Tymiánu se daří v dobře prokypřené půdě s vyváženou kyselostí. Miluje sluneční světlo, a tak jej umístěte na nejsvětlejší místo v domě.

Stejně jako u rozmarýnu, i pružné větvičky tymiánu jsou lehce dřevnaté, což je dobré, protože vydrží teplotu vaření, ale není moc příjemné je jíst. Můžete je přidat k zelenině, jako je pórek, mrkev nebo dýně, abyste pokrmu dodali plnou, zemitou příchuť. Nebo tymián přidejte do domácí středomořské omáčky z lilků nebo paprik a před podáváním jej vyjměte.

Domácí pohoda s bazalkou

Domácí pohoda s bazalkou

S péčí o bazalku to moc nepřehánějte. Trocha slunce a jemné zalévání dobře prokypřené půdy naprosto stačí, aby její krásné, jemné lístky byly zářivě zelené. Vůně bazalky ve vašem kuchyňském okně bude povzbuzující i uklidňující.

Tato výtečná rostlina s jemně pepřovou chutí může stimulovat vaše chuťové pohárky, a tak si díky ní vychutnáte i ty nejzákladnější pokrmy. Bazalka ve spojení s rukolou vytváří výborné pesto, které je dobré do těstovin. Nebo vytvořte veganskou trikoloru s plátky veganské mozarelly, rajčat a čerstvými bazalkovými listy. Také s ní můžete vytvořit krásný barevný i chuťový kontrast v rizotech a salátech nebo přidejte čerstvě natrhanou bazalku do misky jahod.

Nebojte se šalvěje

Nezapomeňte na tymián

Uklidňující, svěží, šalvějovou vůni vydávají její chladivě zelené listy s mírně drsnou texturou. Intenzivní, ostrá chuť šalvěje je vynikající, když ji například přidáte s máslem k italským gnocchi. Nebo vyzkoušejte tuto jednoduchou italskou omáčku na těstoviny: na olivovém oleji osmahněte na plátky nakrájený česnek, rajčata sušená na slunci, veganský sýr feta nakrájený na kostičky a pár lístků šalvěje s trochou čili. Podávejte s těstovinami penne nebo fusilli a do omáčky přidejte ještě trochu slané vody z těstovin pro dodání tekutiny. Pokrm je pak chutný, výživný a naprosto veganský!

Jako přílohu smíchejte strouhanku, jemně nasekanou cibulku, veganský margarín a nasekanou šalvěj. Pečte v pekáči na vysokou teplotu po dobu 20 minut.

Oregano za všech okolností

Oregano za všech okolností

Své oregano pravidelně zastřihujte, aby mělo vždy asi 6 cm. Dopřejte mu UV záření a každých pár dní trochu vody a budete mít univerzální kuchyňskou bylinku po ruce po celé měsíce.

Je známé také jako dobromysl a napomáhá našemu trávení. Je skvělý do veganských jídel, které obsahují těžké luštěniny, fazole, zelí či kapustu. Jeho jemná ale výtečná chuť se skvěle hodí do salátů nebo na pizzu, které dodá vitamíny, i když je sušený. Potřebujete rychlou svačinu? Dejte si kus pečiva s velkými plátky rajčat, pokapejte olivovým olejem a posypejte oreganem.

TIP: Smíchejte rozmarýn, bazalku a oregano s olivovým olejem a vytvořte si výborný dip pro nadýchaný italský chléb.